Régészeti kiállítás a múzeumban

2014. május 29-e óta látogatható a Fényes évszázadok – Pannónia késő antik öröksége című időszaki régészeti kiállítás a Marcali Múzeumban. A földszinti nagyteremben létrehozott tárlat kurátora a keszthelyi Balatoni Múzeum régész igazgatója, Havasi Bálint és dr. Heinrich-Tamáska Orsolya a lipcsei egyetem tudományos munkatársa volt. A kiállítás rendezése a Balatoni Múzeum és a Marcali Múzeum kollektívájának közreműködésével történt.

 


A kiállítás bemutatja Keszthely-Fenékpuszta híres, késő római erődjének történetét és a legújabb kutatási eredményeket. A látogatók megismerhetik a 4. század második harmadában felépített katonai belső erődöt, valamint a feltárt leletanyagokból kapnak gazdag válogatást. Olyan koponya- és arcrekonstrukciók is láthatók, amelyek a legtovább Pannóniában lakó, mediterrán eredetű, késő-római lakosság vonásait mutatják meg. Az egyik legizgalmasabb kiállítási egység az ún. Keszthely-kultúrának nevezett népcsoportot hozza közelebb a kiemelkedően értékes tárgyi anyagnak köszönhetően.


A tárlatban helyet kapott egy múzeumpedagógiai tér is, ahol filmek segítségével illusztráljuk a régészeti feltárásokat és a késő-római erődöt. A különböző korosztályú látogatókra figyelve lehetővé tettük, hogy mikroszkóppal megvizsgálhassák a feltárt gabonamaradványokat, sőt kirakhassák az erőd makettjét is.