Magunkról

Múzeumtörténet

 

bortonk

A marcali múzeum-ügy kezdetei az 1960-as évekre vezethetők vissza, amikor a gimnázium diákjai intenzív tárgygyűjtést folytattak a településen és környékén, a honismereti szakkör keretében. Az iskolai kiállítások érlelték meg a gondolatot, hogy a nagyközségnek „valódi” múzeuma legyen, ami 1972. novemberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, az egykori járási börtön épületében. A következő húsz évben, a Somogy megyei múzeumi szervezet tagjaként működött az intézmény. A Marcali Múzeum fenntartója 1992 óta Marcali Város Önkormányzata.

 

A 2013. január 1-től területi múzeumként működő intézmény alkalmazotti létszáma is jelentős fejlődésen ment keresztül: míg 2012-ben 4,5 státusszal rendelkezett a múzeum, addig 2014-től már 7 főállású dolgozója van, s ebből 6 fő szakalkalmazott: történész, néprajzkutató, múzeumpedagógus, gyűjtemény- és raktárkezelő, műtárgyvédelmi asszisztens, múzeumi fotós.

A Marcali Múzeum gyűjtőterülete a Marcali Járásra terjed ki, összesen 39 településre. Néprajzi és történeti gyűjteményében közel 6000 tárgyat őriz, fotógyűjteménye pedig meghaladja a 10000 felvételt. Adattárban őrzött dokumentumainak száma meghaladja a 3000 darabot.

 

Állandó kiállításaink:

A múzeumhoz jelenleg négy állandó kiállítás kötődik: az intézmény falai között látható a Mesterek és műhelyek című néprajzi kiállítás, amely régi kismesterségek világába nyújt bepillantást. A múzeum külső kiállítóhelyeként látogatható Az én iskolám egykor és ma című iskolatörténeti kiállítás a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, valamint a Historia Ecclesiae Marcaliensis címet viselő egyháztörténeti kiállítás a plébániatemplomban. Kistérségi együttműködés keretében jött létre a balatonmáriai strandépületben Balaton – Mária – Fürdő ▫ 1896-1945 címmel a település alapítását és a fürdőkultúra kialakulását bemutató állandó kiállítás.

2010 óta látogatható a Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán található Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola Véssey kastélyépületében a “Minden trófea önálló emlékmű” – Széchenyi Zsigmond emlékezete című kiállítás. A Bernáth Aurél Galéria múzeumunk állandó képzőművészeti kiállítása, amely a neves festőművész szülőházának helyén látogatható.

 

 

Munkatársaink:

  • Vidák Tünde – múzeumigazgató, néprajzkutató, andragógus, Somogy Megyei Múzeumi Koordinátor 
  • Samuné Bogyó Hajnalka – múzeumpedagógus, igazgatóhelyettes
  • Huszár Mihály – történész-muzeológus
  • Babina Csabáné – gyűjtemény- és raktárkezelő
  • Nagy Csaba – műtárgyvédelmi asszisztens
  • Omrai Béláné – múzeumi adminisztrátor és közönségszolgálati munkatárs
  • Ilácsa József – múzeumi asszisztens, fotós, adatrögzítő

 

A Kulturális Korzóban található Marcali Múzeum kiállításainak nyitvatartása:

hétfőtől péntekig:  10:00 – 18:00 óra között
szombaton:  14:00 – 18:00 óra között.

 

A Bernáth Aurél Galéria (Marcali, Kossuth u. 25. ) nyitvatartása:

hétfő:         13:00 – 16:00 óra között
szerda:      13:00 – 16:00 óra között
péntek:      09:00 – 12:00 óra között

 

A kiállítások megtekintése ingyenes. Csoportoknak előzetes bejelentkezés esetén tárlatvezetést biztosítunk.