A múzeum története

A Marcali Múzeum jogelődje 1972-ben nyitotta meg kapuit látogatói előtt, az egykori járási börtön épületében. Húsz éven át a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezeti egységeként működött. 1992 óta Marcali Város Önkormányzata a fenntartója. Jelenleg Somogy megye egyetlen klasszikus területi múzeuma. Ezt a szakmai besorolást 2013-ban szerezte meg az intézmény.
Az elmúlt közel harminc évet a folyamatos fejlesztés szándéka jellemezte a fenntartó önkormányzat részéről. Az ún. „egyszemélyes” múzeum számára lehetőséget biztosított még egy muzeológus alkalmazására 2000-től, majd restaurátor foglalkoztatását is lehetővé tette 2003-tól, 2014-től pedig múzeumpedagógus munkatárssal is kiegészültünk.
Az intézmény előtt nagy ívű fejlődés lehetősége nyílt meg 2011-ben, amikor is egy átfogó építészeti fejlesztés eredményeként impozáns, modern épületrészek kerültek az egykori börtön falai köré. A Kulturális Korzó fantázianevet kapta ez a komplexum, amelyben a Marcali Múzeum mellett működik a Marcali Városi Kulturális Központ és a Tavi Televízió is. Ez a létesítmény a város egyik legszebb intézményi környezetét biztosítja számunkra; amint azt az elmúlt évek tapasztalatai is bizonyítják, a település lakói megszerették és szívesen használják ezeket a színvonalas kulturális tereket.