Új időszaki kiállítás

Marokba szőtt mesék

 

Vajon ki ne szeretett volna gyermekkorában mesét hallgatni? Legkisebb fiúként a gonosszal, a sárkánnyal megvívni; vagy éppen legkisebb leányként a legügyesebb, talpraesett mesehőssé válni?

Boldogan élni, amíg meg nem hal? 

    Gyermekkorunk meséi egyet jelentettek a csodával, a varázzsal, az élménnyel. A régmúltban a mindennapok nehéz munkáját is a mesehallgatás, a mesélés színesítette.

Ahogyan akkor, most tárlatunkban is egybefonódik a mese és a mindennapok világa. A falakon Jankó és a kisegér meséje elevenedik meg; a fotók által bepillantást nyerhetünk az utcák hangulatába, az udvarokba, s a házakba is. Megszemlélhetjük, hogyan játszottak a falun élő gyermekek.

A tisztaszoba, a füstös konyha berendezési tárgyai mellett a gazdálkodás eszközei, s az „aprónép” játszóeszközei is felelevenítik a somogyi és zalai falvakban élő családok életét.

Időszaki kiállításunkban a nagykanizsai Thúry György Múzeum és a Marcali Múzeum néprajzi gyűjteményeiből válogattunk.

A fotók, a molinók a Thúry György Múzeum tulajdonát képezik.

 

Új időszaki kiállításunk ünnepélyes megnyitójára 2015. június 18-án került sor. A megnyitón Samuné Bogyó Hajnalka igazgatóhelyettes köszöntő szavai után a marcali Noszlopy Gáspár Alapfokú és Művészeti Iskola néptáncos szólistái: Harangozó Barnabás, Takács Gábor Bence és Tóth Gábor somogyi, zalai és cigány táncot mutattak be. A talpalávalót a nagykanizsai Bojtár zenekar húzta. A zenés műsort követően Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója szólt, majd Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója ajánlotta a vendégek figyelmébe a létrejött kiállítást.

 

Látogatható 2015.06.18-tól 2015. 12.31-ig