Településtörténeti fényképekből készült kiállítás Holládon

Hollád Község Önkormányzata, a Holládi Települési Értéktár Bizottság és a Marcali Múzeum közös rendezésében megnyílott a „Holládi hétköznapok a 20. században. Válogatás dr. Kiszling Mátyás településtörténeti fényképeiből” című településtörténeti időszaki kiállítás. A megnyitóra 2022. április 23-án a Hollád Könyvtári, Információs és Közösségi Hely nagytermében került sor. A tárlat a település újraalapítására emlékező „Hollád 300” című rendezvénysorozat keretében készült el.

A programban elsőként dr. Kabai Gergely polgármester köszöntötte a megjelenteket. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte dr. Kiszling Mátyás feleségét, dr. Kiszling Mátyásnét, leányát, Navracsicsné Kiszling Juditot és férjét, Navracsics Endrét, akik örömmel jöttek el Holládra. A tárlat szakmai megnyitójára Vidák Tündét, a Marcali Múzeum igazgatóját kérték fel a szervezők.

 

Az etnográfus-igazgató kiemelte, hogy dr. Kiszling Mátyás (1937-2000) ma is sokak emlékében él, mint a Balatonszentgyörgy környéki falvak elhivatott, felkészült és sokoldalú háziorvosa, aki egyben szenvedélyes dokumentarista is volt. Gyermekkora óta fotózott, képeit maga hívta elő, a későbbiekben filmezéssel is foglalkozott. Ezen kívül aprólékos pontossággal gyűjtött minden megjelent cikket, tudósítást, régi fényképet, nem ritkán tárgyakat az általa jól ismert és szeretett településekről. A Marcali Múzeumra bízott hagyatéka több mint 14 ezer, zömében általa készített fotót és egyéb kordokumentumot tartalmaz. A „Holládi hétköznapok a 20. században” című időszaki kiállítással, a hagyatékból kiválogatott holládi képekkel és kísérő szövegekkel tisztelegtek a szervezők dr. Kiszling Mátyás rendkívüli munkája előtt.

A hivatalos megnyitót követően a zalaegerszegi Kis-Hétrét együttes adott kortárs költők műveiből összeállított zenés műsort.

Végezetül Kabai Gergely és Huszár Mihály, a kiállítás rendezői párosa tartott tárlatvezetést, amelyet kötetlen beszélgetés és az emlékek felidézése követett.

Az időszaki kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében, bejelentkezéssel látogatható.

szöveg: Huszár Mihály

fotók: Androsics Erik