Sikeres pályázat

Marcali Város Önkormányzata a Marcali Múzeum szakértő munkájával és támogatásával a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 3 melléklet II. 7. b) pontja alapján kiírt „Múzeumok szakmai támogatása” című pályázaton 7.000.000 Ft támogatást nyert (a kiosztott 70 millió forint összegű keretből).

A pályázat célja: a kulturális örökség hozzáférhetővé tételének biztosítása érdekében az önkormányzati fenntartású múzeumok gyűjtemény-feldolgozást elősegítő szakmai munkájának támogatása.

 

Röviden a pályázatról:

Elektronikus nyilvántartás rendszerének kialakítása érdekében auditálható nyilvántartó program kerül beszerzésre, valamint a gyűjtemények széleskörű hozzáférhetőségét biztosítandó webes megjelenés valósulhat meg. Cél, hogy a hagyományos múzeumi világ nyitottabbá váljon a látogatók számára, vagyis az elzárt raktárakban biztonságosan őrzött gyűjtemények hozzáférhetőek legyenek. Mindemellett legyenek biztosítva a korszerű muzeológiai munkavégzés feltételei, a tudományos kutatás XXI. századi színvonalának megteremtése.  A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja új, közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatása, a MuseuMap portál, ahol a felhasználók kedvükre böngészhetnek a csatlakozó intézmények műtárgyai között, barangolhatnak a virtuális tárlatokon, tájékozódhatnak a múzeumok aktuális programjairól, megoszthatják kedvenceiket és saját virtuális kiállításaikat a közösségi média felületein. A csatlakozó múzeumok számára a közös hazai keresőfelületen történő megjelenés mellett a szolgáltatás lehetőséget biztosít arra is, hogy a műtárgyak meghatározott szöveges adatai és képei az aggregációs adatbázison keresztül felkerüljenek az EUROPEANA portálra.