Programokban bővelkedő nyár -Táborok és táborozók a Marcali Múzeumban

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

A nyári szünetben is számos múzeumpedagógiai esemény zajlott a Marcali Múzeumban. Idén két turnusban vártuk Nyári Múzeumi Kalandtáborunkba a gyerekeket. Júliusban a Mátyás-évhez kapcsolódva kínáltunk a reneszánszt megidéző játékokat, tevékenységeket. Kirándulásként a sümegi várban jártunk, ahol a várbeli séta után középkori lakomát fogyasztottunk el, majd délután lovagi tornát csodálhattunk meg. Az augusztusi tábor tematikájával Noszlopy Gáspár életéhez és a reformkorhoz kapcsolódtunk, így Újvárfalvára, Noszlopy Gáspár szülőhelyére látogattunk el. Az aznap délutáni programunk pedig Bogyó Rodrigó fogathajtóhoz vezetett, aki bemutatta számunkra állattartó gazdaságát. Saját szervezésű táboraink mellett múzeumpedagógiai foglalkozást tartottunk a Kéthelyi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csoportjainak, a Hidas Frigyes Zeneiskola csellistái számára, a Mikszáth Utcai Általános Iskola több csoportjának, a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola táborozóinak, a Marcali Városi Kulturális Központban táborozó csoportoknak. Fogadtuk a böhönyei Festetics Pál Általános Iskola diákcsapatát, a Marcali Szociális és Egészségügyi Központ több csoportját. Sabján Veronika keramikus kollégánk a hittan táborokban résztvevők számára tartott agyagozást, jómagam pedig Utazó Múzeum keretében a balatonmáriafürdői Csillagvirág Óvodában, valamint a Lurkó-napon is „szolgálatot teljesítettem”. A sokféle csoporthoz sokszínű programkínálattal igazodtunk.

Az események megvalósításában segítségemre voltak: Omrai Béláné kollégám és a Marcali Múzeum kollektívájának tagjai, Baranyai Gréta és Kiss Barbara középiskolás diákok, Bogyó Rodrigó ménesgazda, Illésné Bene Judit pedagógus, Molnár Tamás kereskedő, a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár, a Boronkai Hagyományőrző és Íjászegyesület, a Kék Hold Szálloda és Kávézó, a Marcali Városi Kulturális Központ, a Meiszterics Autósiskola KFT, a Mézes Mackó Étterem, a Novomar KFT, valamint a Hotel Kapitány Wellnes és Konferencia Programszervező KFT és a Noszlopy kúria.

A Nyári Múzeumi Kalandtáborok megvalósítását támogatta Marcali Város Képviselőtestületének Civil Kapcsolatok, Kulturális, Idegenforgalmi, Sport és Ifjúsági Bizottsága. További szavak helyett záruljon egy kis képválogatással a híradás!  Fotók: Marcali Múzeum, Zsirai Tibor, Kiss Kálmán