Július közepén 17 alsó tagozatos lurkó választotta szünidei elfoglaltságul azt, hogy részt vesz a Marcali Múzeum nyári napközis táborában.

Hétfőtől péntekig minden nap más és más történelmi korszak adta a nap témáját.Elsőként a római birodalom korszakát idéztük fel Romulus és Remus regéjével, a római légió hódításait felvillantva, a pannóniai római kultúra örökségét felelevenítve. A fantázia meglódultával a nap folyamán légiós katonai tartozékok készültek: pajzsok, mellvértek, fegyverek, amelyek aztán – szerencsére vér nélkül – ki is próbáltattak a közelharcban és a dárdahajító versenyben. A kevésbé harcias érzületűek pedig inkább a mozaikkészítést, a római viseletmásolatok felpróbálását, és sógyurmából római érmék, szobrocskák, figurák készítését választhatták. Kedden a reneszánsz korába „utaztunk”, amelyben Mátyás királyról szóló népmesékkel indítottuk a napot, majd ellátogattunk a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárba, ahol Horváth Gabriella gyermek-könyvtáros várta csapatunkat. A titkos raktárakból középkori könyvek, a vizsolyi Biblia és egy csodaszép kódex másolatai is előkerültek, valamint sok-sok gyönyörű művészeti album. Beszélgettünk Leonardo Da Vinci alkotásairól, s a humanizmus megtermékenyítő hatásáról is. Végezetül érdeklődésüknek megfelelő könyveket is böngészhettek, s kölcsönözhettek a csoport tagjai. Köszönjük a kellemes délelőtti foglalkozást! Délután a gyerekekkel papírrepülőket készítettünk többféle variációban, s a kavicsfestést is kipróbálhatták az ügyeskedők. Csoportos munkaként lehetőség nyílott hullámkartonból várakat készíteni. Szerdán a reformkor találmányait, a romantika stílusjegyeit villantottuk fel. Ehhez a délelőtt folyamán szalvéta technikával készült képeket alkottunk, s a harci eszközök továbbfejlesztése is megtörtént. Délutáni programként a Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület látott minket vendégül. Az egyesület tagjai, Bogyó Gábor és Kulcsár Ernő, valamint ifjú sportolóik bemutatták számunkra az íjász-sportot, majd bemelegítés és gyakorlás után a vadászat következett. A program osztatlan sikert aratott a csemeték körében. Köszönjük az élménydús délutánt!

Csütörtökön a hagyományos népi életmód témakörét vettük górcső alá. Bebarangoltuk a „Marokba szőtt mesék” című időszaki kiállítást, bekukkantottunk a néprajzi gyűjteményt őrző raktárakba, majd népi gyermekjáték készítése és a délutáni esküvői ceremóniára való felkészülés töltötte ki a délelőttöt. Ezen jeles eseményben egy tréfás házasságkötést játszottunk el. A délután hátralévő részében – még a repülés témájához kapcsolódva – drótból ejtőernyős figurákat készítettünk, rajzoltunk és szőttünk is. Pénteken – közkívánatra – fagyizást és játszótéri szaladgálást iktattunk be, majd ebéd után a várva várt meglepetés kirándulás következett. Autóbuszunkkal a Buzsáki Tájházhoz utaztunk, ahol a parasztházat, a tisztaszobát, a füstös konyhát néztük meg, s munkára is fogtak mindannyiunkat a vendéglátóink. Elsőként önkéntes tűzmestereink begyújtottak a kemencébe, s a továbbiakban is gondoskodtak a forró sütőtérről, majd a kis vájlingokban Riba Istvánné vezénylete alatt paprikás pogácsát gyúrtak az apró kezek. A kemencében sült fejedelmi étket kevés híján el is pusztítottuk, csak egy kicsike kóstolót juttattunk haza a kíváncsi szülőknek belőle. A konyhaművészet mellett Fehér József segítségével a népi fafaragást, Ember Sándorné irányításával pedig a népi hímzést is kipróbálhatták a vállalkozó kedvűek. A tájház teljes területét bejártuk, birtokba vettük, felfedeztük.

A hazaérkezést követően a tábor zárása a rajzverseny eredményhirdetésével, az emléklapok kiosztásával megtörtént.  A Múzeumi Kalandtábor kezdeményezés a megmérettetés és kipróbálás nyomán pozitív visszajelzéseket kapott, így a jövőben továbbfejlesztésre érdemesnek nyilvánítottuk. A gyermekek „jóllétéről” teljes odaadással gondoskodtak társaim is, akik nélkül ez a hét nem sikerült volna ilyen jól. Köszönöm Babainé Mikó Beáta tanítónak, Fehér Jennifer egyetemi hallgatónak és Omrai Béláné munkatársamnak, hogy végigkalandozták ezt a hetet velem és a gyerekekkel.

Együttműködő partnereink voltak:

Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár

Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület

Buzsáki Tájház

Kék Hold Szálloda és Étterem

Marcali Városi Kulturális Központ

Sabján Veronika iparművész

Torma István

írta: Samuné Bogyó Hajnalka