Múzeumi Kalandtábor – írta: Samuné Bogyó Hajnalka

Július 11.- 15. között a Marcali Múzeumban nyári napközis tábort szerveztünk. Programunkban a hagyományos népi életmódhoz kapcsolódó tevékenységeket, témákat kínáltunk, amelyekből a gyerekek érdeklődésük szerint válogathattak. Minden napra jutott bőven kipróbálásra érdemes elfoglaltság, egyéni és csoportos munka, valamint sok-sok mozgás.

Sabján Veronika iparművész segítségével megízleltük az agyag megmunkálásának fortélyait. Szőttünk, fontunk, mézesbábot készítettünk, nemezeltünk, gyékényt és kosarat fontunk, s az elkészült portékáikat a gyerekek pusziért és ölelésért átadhatták a tábor végeztével szerető családtagjaiknak.

Népmeséhez díszletet készítettünk, amelyet aztán fel is használtunk a mese előadásakor.

Gyalogtúráztunk a Forgách Pincéhez, ahogyan felmenőinknek is gyalogszerrel kellett hosszú utakat megtenniük. Játszottunk népi gyermekjátékokat, beszélgettünk helytörténetről.

Autóbuszos kirándulásunk során, Kelevízen Bogyó Rodrigónál ízelítőt kaptunk az állattartás feladataiból is. Szoros kapcsolatba kerültünk egy ragaszkodó kisbáránnyal, amelyet aztán jól meg is etethettünk. A nap további részében a mesztegnyői Faluházban Kövesdiné Panyi Antónia fogadta csoportunkat. Érdekességeket hallhattunk, láthattunk a település történetéből. Itt a bográcsolás és udvari szabad játék mellett kézműveskedésre is alkalmat teremtettünk.

Segítőtársaim voltak Babainé Mikó Beáta tanító, Omrai Béláné, a Marcali Múzeum munkatársa, valamint Fehér Jennifer történelem-néprajz szakos egyetemi hallgató.