Múzeumi szakmai nap

Írta: Vidák Tünde

Fotó: Simonné Lechner Judit, Vidák Tünde

A Marcali Múzeum munkatársi közössége 2018. január 17-én szakmai nap keretében felkereste a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumot, hogy az intézmény kiállítótereiben található új tárlatok közül kettőt „professzionális szemmel” tekintsen meg.

Elsőként „A Seuso-kincs” címet viselő, a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításaként Kaposváron mindössze három héten át látható különleges, késő római kori ezüstleleteket szemléltük meg. A kiállítás páratlan élményekkel és tanulságokkal gazdagít minden érdeklődőt. Ezt követően a tavalyi év végén megnyitott „Somogyi kincsestár” nevű néprajzi látványraktár anyagát vettük alaposan szemügyre. A megye több mint kétszáz településéről közel háromezer műtárgyat felvonultató állandó kiállítás számos archív fényképpel és a múzeumpedagógiai hasznosítás sok újszerű elemével egészül ki.

Tanulmányutunk során figyeltünk a kiállítások installációs technikáira, a tárlatokban alkalmazott műtárgyvédelmi megoldásokra, a műtárgy-bemutatás muzeológiai szempontjaira, valamint az ismeretátadást segítő pedagógiai és andragógiai lehetőségekre. A nap folyamán szerzett tapasztalatokat sokoldalúan tudjuk hasznosítani saját intézményünkben is. A szakmai nap a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt elemeként valósult meg.