MTE VIII.

Boszorkány volt az ősanyám?

Ismeretterjesztő előadás a hazai családfakutatás helyzetéről

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

 

 

December 14-én a Múzeumi Tudományos Esték nyolcadik rendezvényének előadója Mészáros Ádám etnográfus-muzeológus, családtörténet-kutató volt.

A szakértő 1998-tól foglalkozik társadalomnéprajzi és családtörténeti kutatásokkal, eredményeit rendszeresen publikálja. 2011 óta a Múltvadász Családtörténeti Kutatóiroda vezetőjeként levéltári feltárásokkal és családfák készítésével foglalkozik. Készülő doktori disszertációja is egy családtörténeti vizsgálaton alapul.

Előadásában – amelynek címe: „Boszorkány volt az ősanyám?” – A családfakutatás perspektívái napjainkban Magyarországon és a Kárpát-medencében – történelmi dokumentumok bemutatásával, ismert személyiségek sorsán keresztül mutatta be, milyen módszerekkel térképezhető fel egy család leszármazottainak rendszere.

A téma iránt érdeklődő hallgatóság kérdésekkel, hozzászólásokkal is gazdagította az elhangzottakat.

A Múzeumi Tudományos Esték rendezvénysorozat megvalósítását ez évben Marcali Város Képviselőtestületének Civil Kapcsolatok, Kulturális, Idegenforgalmi, Sport és Ifjúsági Bizottsága támogatta.

 

Ismeretterjesztő előadásainkat az előttünk álló esztendőben újabb témákkal szeretnénk bővíteni, amelyekről plakátjainkon, honlapunkon tájékozódhatnak.

fotók: Ilácsa József