Megyei Honismereti Verseny a Marcali Múzeumban

  1. április 11-én, immár 10 éve, a Marcali Múzeum fővédnökségével zajlik a Dr. Gál József Somogy Vármegyei Honismereti Verseny.

Az idei esztendőben a vetélkedő szervezése is a múzeum feladata volt, amelyben – a verseny levezetése során is – hathatós segítséget kaptunk Zajcsukné Páhi Katalin történelem tanártól. Újdonságként szolgált a helyszín, mert arra a Bernáth Aurél Galériát választottuk. A Marcali Múzeum felhívására a somogyi általános iskolákból ez alkalommal a következő településekről érkeztek jelentkezők: Balatonkeresztúrról, Böhönyéről, Fonyódról, Marcaliból és Szennából. A felsőtagozatos diákokból álló, négyfős csapatok a felkészüléshez a magyar történelemhez, néprajzhoz, valamint a helyszínhez kapcsolódóan az „Örökségünk – Somogyország kincse: Bernáth Aurél életműve” témához is kaptak feldolgozandó szöveget, amelyhez feladataik kapcsolódtak. A települések helyi értékeinek egy-egy kiválasztott elemét az otthoni felkészülés után mutathatták be társaik és a zsűri előtt.

A háromtagú bizottságban Gálné Jáger Márta történész, a Somogy Megyei Honismereti Egyesület vezetője, L. Kapitány Orsolya néprajzkutató, a Tájházszövetség tiszteletbeli elnökségi tagja, valamint Polgár Tamás, a zsűri elnöke, főlevéltáros, a Somogy Vármegyei Levéltár igazgatója tevékenykedett. A vendégeket köszöntötte Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója, aki Dr. Huszár Mihály főmuzeológussal, és Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógussal együttműködve az idei verseny tartalmát, feladatait is meghatározta.

A verseny eredményei:

  1. helyezett: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola, Fonyód

  A csapat tagjai voltak: Bácsi Viktória, Gazdag Kincső, Gelencsér Gréta, Muskó Zoya

Felkészítő tanáruk: Schellhammerné Kovács Ildikó

  1. helyezett: a Festetics Pál Általános Iskola és AMI, Böhönye

A csapat tagjai voltak: Béres Hanna Aida, Kalányos Dóra Hanna, Laki Letícia, Nagy Luca

Felkészítő tanáruk: Bácsainé Tóth Zsanett

  1. helyezett: a Szennai Fekete László Általános Iskola

A csapat tagjai voltak: Balla Dorina Zsuzsanna, Csendes Natasa, Nagy Emese, Pósa Réka Kata

Felkészítő tanáruk: Krénuszné Tóth Erzsébet

Köszönjük a felkészítő tanárok és a diákok lelkes részvételét! Bízunk abban, hogy a felkészülés és a verseny szép élményekkel és ismeretekkel gazdagította a jelenlévőket.

A vendégfogadásban kiváló partnerünk volt a Korzó Kávézó!

Köszönjük a Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Nonprofit KFT, a Társasbázis és a Marcali Városi Önkormányzat Gamesz Szervezete együttműködését!

 

szöveg: Samuné Bogyó Hajnalka

fotók: Androsics Erik

https://tavitv.hu/2024/04/15/fonyod-nyerte-a-honismereti-versenyt-video/?fbclid=IwAR2ZI5qHp15X2ZYiMFY0Da1m7txZEYlD0dkuvkLLkw0yYMB4vhi4Bk6pW_0