Marczali Henrik fényképportréja és levelei a múzeum gyűjteményében

Marczali Henrik a Balatonnál (Marcali Múzeum gyűjteménye, digitális munka: Ilácsa József)

A Marcali Múzeum gyűjtési stratégiájának egyik fontos szempontja, hogy a városhoz kötődő híres emberektől származó eredeti tárgyakat szerezzünk be. Az elmúlt években így kerültek a történeti gyűjteménybe Marczali Henrik személyéhez köthető műtárgyak is.

Marczali Henrik rokonsága, nővérének, Berger Miksáné (szül: Marczali Johanna 1854-1925) kiterjedt családja Marcaliban élt. Az idős történetíró a felesége halála és a kényszernyugdíjazása után, üdülés céljából rendszeresen meglátogatta őket. Általában az unokaöccsénél, Berger László (1878-1934) családjának Széchenyi utcai házában (Münz és Berger üzletház emelete) szállt meg. Az egyik alkalommal Balatonmáriafürdőn készült róla egy fekete-fehér felvétel, amelynek hátlapján a következő felirat olvasható: „Henrik bácsi Keresztúron 930. szeptember” (MMAFGy 885.). A felíró tévesen jelölte meg a helyszínt, hiszen valójában Balatonmáriafürdőn, a fürdőstégen – a mai Központi Strand helyén – készítették a fényképet. A kisméretű fotón Marczali Henrik sötét polgári ruhában, kalappal és szivarral a kezében élvezi a balatoni tájat és a napsütést. A fényképet 2019-ben Marczali Johanna dédunokája, dr. Dénes Veronika ajándékozta a múzeum gyűjteményének.

A város híres szülöttének kézzel írott (autográf) két levelét a múzeum 2017-ben vásárlás útján szerezte meg.  Mindkét levél néhány soros, sajnos a címzettjük jelenleg ismeretlen, mivel sem a borítékok, sem a válaszlevelek nem kerültek elő. Az első levelet (MMTD 2017.10.1.) az idős tudós 1930. augusztus 5-én, míg a másodikat (MMTD 2017.7.1.) augusztus 9-én keltezte.

Az 1930. augusztus 5-ei levél (Marcali Múzeum gyűjteménye)

Mindkét levél egy, az Encyclopedia of the Social Sciences (New York) című kötetben megjelenő rövid életrajz megírásához kapcsolódik, amelyben Goldziher Ignác (1850-1921) orientalistának, egyetemi tanárnak, az MTA rendes tagjának életútját angol nyelven kívánják az utókor számára összefoglalni.

Az 1930. augusztus 9-ei levél (Marcali Múzeum gyűjteménye)