Kőbe vésett nevek. Marcali első világháborús katonai veszteségeinek elemzése és annak tanulságai

2018, az első világháború végének centenáriuma jelentette az apropót ahhoz, hogy a Marcali Múzeum koordinálásával hároméves kutatás induljon meg a város hősi halottainak pontos számbavételére. Németh Ildikó szociológus és Huszár Mihály történész közösen dolgozott ezen a projekten.

A különféle adatbázisok összevetése és elemzése lehetővé tette, hogy a Marcaliban és a városrészekben már megörökített 309 név mellé további 68 személy nevét tárják fel. 2021. szeptember 22-én ismeretterjesztő előadás keretében Marcaliban a helyi hallgatóságnak mutatták be az elvégzett munka eredményét. 2021. október 15-én pedig a Budapesten rendezett tudományos konferencián ismertették kutatásukat a szakmai közönség előtt is. (A tanulmányt és a hősi halottak adatbázisát az oldalon lejjebb görgetve találják.)

Reményeik szerint az elkészült tanulmánnyal és a terjedelmes névlistával a katonák neve és története széles körben megismerhetővé válik. A mai marcaliak és az elszármazottak megtalálhatják azokban felmenőiket, rokonaikat.

A tervek szerint a marcali hősi emlékművön 2024-re méltóképpen megörökítik azok neveit, akik eddig hiányoztak arról.

A tanulmány a lenti linkre kattintva olvasható:

Huszár M- Németh I- Kőbe vésett nevek -tanulmány

Az első világháborúban elhunyt marcali katonák adatbázisa:

Hősi halált halt személyek adatbázisa