Ismét látogatható a Bernáth Aurél Galéria!

Mesteri kékek. Válogatás Bernáth Aurél festőművész Somogyban őrzött alkotásaiból

írta: Vidák Tünde igazgató

 

Dr. Sütő László, Marcali város polgármestere köszöntőjében a Bernáth Aurél Galéria létrehozásának és működtetésének mérföldköveit is ismertette

           A félévszázados múlttal rendelkező Marcali Múzeum fenntartója három évtizede Marcali Város Önkormányzata. A múzeumhoz 2013 óta tartozik külső kiállítóhelyként a Bernáth Galéria épülete. Az 1930-as években épített Bauhaus jellegű villa azon az egyesített telken kapott helyet, ahol Bernáth Aurél kétszeres Kossuth-díjas festőművész született. Az egyedi épület sorsa, állapotának megóvása, fejlesztése mindig fontos feladat volt számunkra. Ezért tekintettünk kivételes lehetőségként 2018-ban arra az EFOP-pályázatra, amelynek keretében Marcali Város Önkormányzata lehetőséget látott a Galéria épületének külső felújítására. A sikeres külső megújítást követően 2021-ben, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programra való felkészülés kínált alkalmat arra, hogy a Galéria belső felújítása is megvalósuljon.

S hogy a megújított kiállítótereket a 21. század elvárásainak megfelelő tartalmakkal tölthessük meg, ebben a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázata, valamint a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének programkoordinációja nyújtott példátlan segítséget.

Vidák Tünde, a Marcali Múzeum etnográfus igazgatója az új állandó kiállítás létrehozásának folyamatát mutatta be

A kétfordulós pályázat szakmai bírálóbizottságai támogatásra méltónak ítélték azt az elképzelésünket, hogy Magyarországon egyedülálló Bernáth Aurél tárlatot hozzunk létre. Így 46 millió forintnyi forrást biztosítottak a szakmai koncepciók megvalósítására.

Ódor János Gábor, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke beszédében a Magyar Géniusz Programról szólt

Új állandó kiállításunkban képzőművészeti tárlatot, valamint család- és épülettörténeti kiállítási egységeket is létrehoztunk. A témához több tudományterület képviselőinek bevonásával közelítettünk. A képzőművészeti koncepciót Horváth János művészettörténész, a történeti, helytörténeti vonatkozású részeket dr. Huszár Mihály történész, a múzeumpedagógiai terveket Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus dolgozta ki. A látványtervek elkészítésében több grafikus is részt vett: a Vasáros Zsolt (DLA) vezette budapesti Narmer Építészeti Stúdió munkatársai, valamint a kaposvári Matucza Ferenc munkája kölcsönösen hozzájárultak a végeredmény kialakulásához. A kiállítás kivitelezője a budapesti Museumstore Kft. volt Vasáros Ákos irányításával.

A „Mesteri kékek” című állandó kiállításban válogatást nyújtunk át Önöknek a Marcaliból indult és nemzetközi hírnévre szert tett, iskolateremtő Bernáth Aurél festőművész Somogy vármegyében őrzött – elsősorban a Marcali Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tulajdonát képező alkotásaiból. A Galéria emeletén a Bernáth család történetéről, valamint a villát építtető, majd azt Marcali városának adományozó Schustek családról szóló kiállítási egységeket láthatnak.

A tárlathoz háromnyelvű – magyar, angol, német – kiállítás-vezető katalógust is készítettünk. Az idegen nyelvi munkák során jelentős segítséget kaptunk Androsics Erik és Balázsi Nóra kollégáinktól.

Dr. Géger Melinda művészettörténész a kétszeres Kossuth-díjas festőművész életútját mutatta be, valamint kiemelte a tárlat értékeit

A „Mesteri kékek” című állandó kiállítás létrejöttével a marcali Bernáth Aurél Galéria méltó helyévé vált Bernáth Aurél alkotásainak. A kívül-belül megújult helyszínen elkészített tárlat a Marcaliban született festőművész pályáját 21. századi színvonalon, széles közönség számára képes bemutatni. Az épületben a Marcali Múzeum egyedi, a társadalom különböző rétegei és korcsoportjai felé nyitó múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai tevékenységet szeretne ellátni.

    A Magyar Géniusz Program kivételes lehetőséget nyújtott számunkra, hogy egy Marcaliban született géniusz életpályáját magas színvonalú tárlat keretében mutathassuk be.

Köszönet illeti mindazokat, akik hozzájárultak új állandó kiállításunk létrejöttéhez.

Dr. Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-főmuzeológusa a Bernáth családról és a villa építtetőiről, a Schusztek-családról emlékezett meg

 

 

 

 

 

 

A megnyitón pohárköszöntőt mondott Bereczk Balázs, Marcali város alpolgármestere

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az emeleti kiállítótérben a helytörténeti kutatások eredményét láthatják látogatóink
Dr. Géger Melinda művészettörténész mellett Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megtisztelte jelenlétével az eseményt 

    

A Bernáth Aurél Galéria parkjában Dr. Sütő László polgármester úr és Vidák Tünde múzeumigazgató leleplezték a helyreállított fürdőző gyermekeket ábrázoló műkő szobrot

A szobor helyreállítását Vida Szilárd kőfaragó mester végezte 

                                        

A fotókat Androsics Erik készítette.

A megnyitóról készült összefoglalót az alábbi linken tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=SdcK2GIrybU&ab_channel=MarcaliM%C3%BAzeum