Honismereti találkozó Marcaliban

honismeret kezdoA Somogy Megyei Honismereti Egyesület és a Marcali Múzeum közös szervezésében 2012. május 30-án került sor egy regionális honismereti találkozóra. Az esemény a múzeum alapításának 40. és az egyesület létrejöttének 20. évfordulóját is jelentette egyben. Az egybegyűlteket Gálné Jáger Márta egyesületi elnök és Dr. Sütő László polgármester köszöntötte. Dr. Gál József ny. múzeumigazgató előadásából megtudhattuk, hogy a gimnázium iskolamúzeumától milyen út vezetett a városi múzeum létrejöttéhez, majd Vidák Tünde múzeumigazgató városunk múzeumának 21. századi feladatairól és lehetőségéről beszélt.

Horváthné Rádics Márta kuratóriumi elnök előadásában bemutatta a Múzeum Alapítvány két évtizedes tevékenységét. Kiss Kálmán helytörténész a Marcaliban végzett egyháztörténeti kutatásait ismertette, Huszár Mihály történész pedig a marcali múzeumban őrzött Csomós-építész hagyaték jelentőségéről tájékoztatta a hallgatóságot. Nagy Csaba hadikrónikás marcali háborús múltjának legújabb kutatási eredményeit vázolta.

A somogyi honismereti mozgalom legidősebb tagja, a 90 éves balatonszentgyörgyi László István a helytörténeti kutatás lényegéről beszélt elméleti megközelítésben. A találkozó résztvevői megismerkedtek a múzeum kiállításaival, gyűjteményi raktáraival és a Kulturális Korzó épületével.

A résztvevők elismerésüket fejezték ki a városban tapasztalható széleskörű történeti kutatómunkáért.