Foglalkozások óvodások számára

1. Múzeumi érzékenyítő – ismerkedés a múzeummal

Az első alkalommal múzeumba érkező kicsikkel beszélgetünk a múzeum működéséről, a gyűjteményeinkről, a múzeumlátogatóktól elvárt viselkedési normákról, s megismerkedünk a Mesterek és műhelyek című állandó kiállítással.

2. Itt a farsang, áll a bál! Farsangi népszokások

Archív fotók, és filmfelvételek, tárgyak segítségével elevenítjük fel a farsangi népszokásokat.

3. Húsvéti barkácsoló

Az ünnephez kapcsolódó népszokások és mai hagyományok megismerése mellett a húsvétot szimbolizáló jelképeket: csibét, nyuszit, bárányt barkácsolunk.

4. Ismerkedés a pünkösdi hagyományokkal

A pünkösdi királyválasztás során a kisfiúk erőpróbákkal mérik össze kitartásukat, melyben fontos szerep jut vesszőparipájuknak is. A kislányokkal királynét választunk, virágos koszorút, pártát készítünk, s pünkösdi körjátékban táncolunk és énekelünk.

5. Novemberben Márton napján

A Marcali Múzeum saját grafikáinak segítségével ismerkedhetnek meg Márton püspök életének fontos állomásaival. A foglalkozás második felében pedig lámpásokat, vagy libácskákat állíthatnak össze a gyerekek, miközben szót ejtünk a Márton napi hagyományokról is.

6. Adventi mézeskalács készítés

A karácsonyvárás időszakában ki-ki elkészítheti ütőfákkal és bádogszaggatókkal az ajándéknak vagy karácsonyfadísznek szánt mézeskalácsait.

7. Kis karácsony, nagy karácsony

A téli ünnepkör népszokásait (lucázás, betlehemezés, aprószentekelés..) archív filmekkel, fotókkal, a drámapedagógia eszközeivel dolgozzuk fel. A térségben máig élő bábtáncoltató betlehemezést rekonstrukciós film segítségével, eredeti és műtárgymásolat betlehemekkel és bábokkal szemléltetjük.

8. Hulladékból hasznosat! Játékkészítés újrahasznosított anyagokból

A környezettudatos életmódra nevelés jegyében olyan használati tárgyakat, hangszereket, játékokat készítünk, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek.