Az első látogatásuk alkalmával – játékos keretek között – ismerkedhetnek meg a múzeum gyűjteményeivel, szakalkalmazottaival és kiállításaival.

Néprajzi tárgyak, archív film és fotók segítségével leshetik el a kötélgyártás fortélyait. Kisméretű kötélverő gépünk segítségével pedig kender- és lenfonal köteleket is gyárthatnak.

Néprajzi tárgyak, archív film szemlélteti e népszerű mesterség fogásait. A foglalkozás végén mézesbáb ütőfák segítségével ki-ki elkészítheti saját „vásárfia” ajándékát.

A kiállításban lévő életkép, valamint film és tárgyak szemléltetik, hogyan készült a kékfestő kelme. Kis „nyomódúcok” segítségével pedig a hagyományos mintakincsekből is magukkal vihetnek látogatóink egy-egy kendőn, terítőn, vagy éppen pólóra mintázva.

A gyertyakészítés technikái. Gyertyamártás: ünnepi ajándékkészítés viaszból.

Néprajzi tárgyak és egy parasztház makettjének segítségével betekintést nyújtunk a hagyományos paraszti életmód világába.

Gyógynövények vizsgálata (szaglás, tapintás, megfigyelés útján). Teakészítés és kóstolási lehetőség, valamint önálló kutatómunka a növények hasznosításának témakörében.

Beszélgetés az egészségről, a tudatos életmódról, s ételkészítés nyers alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, magvak, méz) felhasználásával.

A gombai iskola történetét alapul véve, és forrásértékű dokumentumokat felhasználva mélyülünk el a 20. század első felének iskolai életében.

További képek a foglalkozásokról