Előadás Petőfi múzsájáról

   MTE Szendry Julia Lukcs G 20160318 0034

 

Szendrey Júlia emlékére

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

Március 18-án, pénteken a Múzeumi Tudományos Esték immár kilencedik rendezvényére került sor a Marcali Múzeumban. Meghívott előadóinkat bemutatta és vendégeinket köszöntötte Huszár Mihály történész-muzeológus, szervező.

A Petőfi múzsája: Szendrey Júlia, Keszthely szülötte című ismeretterjesztő programban Tóth Éva, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanársegéde először a Szendrey Júlia keszthelyi szülőházában található emlékszobát mutatta be a hallgatóságnak. A továbbiakban dr. Lukács Gábor, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense beszélt arról, hogyan vélekedik az utókor Petőfi Sándor múzsájáról és családjáról. A nehézsorsú nő életútját és sorsfordulóit is megismerhettük általa. Betekintést nyerhettünk az írónő és költőnő munkáiba is.

A két kutató személyében a Szendrey Júlia emlékszoba elkötelezett gondozóit is tisztelhetjük, akik az emlékhelyet előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetéssel is bemutatják az érdeklődők számára.

A helyszínen megvásárolható az a kiadvány, amely Tóth Éva és dr. Lukács Gábor szerkesztésében, a Georgikon Kiskönyvtár sorozatban Szendrey Júlia emlékkönyv címen jelent meg.

fotók: Ilácsa József

 

MTE Szendry Julia Lukcs G 20160318 0008