Állományvédelmi program megvalósulása a Marcali Múzeumban

Szakmai beszámoló a Marcali Múzeum néprajzi gyűjteményének védelmét és hosszú távú megőrzését szolgáló állományvédelmi munkálatokról

Előzmény:

A Marcali Múzeum gyűjtemény- és raktárkezelő, valamint műtárgyvédelmi asszisztens munkatársai a néprajzi gyűjtemény fából készült tárgyait őrző raktárakban, illetve az állandó kiállítás fa műtárgyaiban rovarfertőzöttség nyomait fedezték fel. A faanyagvédelmi szakértői vizsgálat igazolta, és beazonosította a rovarkártevők jelenlétét. A szükséges óvó-védő-megőrző állományvédelmi munkákra szakértők bevonására volt szükség.

Az állományvédelmi program megvalósításának lépései:

A faanyagvédelmi szakértő a műtárgyvédelmi feladatok ellátásában jártas szolgáltató cég szakemberével egyet értett abban, hogy a viszonylagosan rövid fertőtlenítési idő miatt hidrogén-cianid alkalmazása lenne a legmegfelelőbb. Az épület más intézményeknek is helyet ad, több napra nem lehetséges a teljes lezárása, így egy hétvégét jelöltünk ki a gázosítás időpontjára. A szakfeladat ellátására a Terratox KFT – vel kötöttünk vállalkozási szerződést, mert a műtárgyvédelemben nagyobb tapasztalatokkal rendelkeztek, s kedvezőbb ajánlatot adtak, mint az előzetes felmérésben részt vevő Ronix KFT.

A munkák előkészítéseként 2014 nyarán a néprajzi gyűjtemény teljes műtárgy állománya – mindkét raktárban – megtisztításra került, majd a Terratox KFT gázmestere, Udvardy László, valamint a Marcali Múzeum munkatársai a raktárakat és a kiállítótereket elszigetelték, légmentesen lezárták. Miután a múzeum munkatársai elhagyták a helyszínt a gázmester gázosítással fertőtlenítette, kártevő mentesítette a helyiségeket. Az intézmény 72 órára teljes lezárásra került, az ajtókra, bejáratokra figyelmeztető feliratokat helyeztünk el.

Az egészségügyi biztonsági idő letelte, s az alapos szellőztetés után következő 2-3 hétben az eljárás hatékonyságának szemrevételezése, esetleges életben maradt kártevők nyomainak megfigyelése következett. Miután újabb kártevő-nyomok nem voltak fellelhetőek, a gázosítással kezelt tárgyakat Marton Klára restaurátor irányításával munkatársai, és a Marcali Múzeum gyűjtemény- és raktárkezelője, valamint műtárgyvédelmi asszisztense portalanítás, zsíralkohol-szulfonátos tisztítás után faanyagvédőszerrel (Xilamon, propoliszos méhviasz) konzerválta.

 Az állományvédelmi program eredménye:

Az állományvédelmi projekt következtében a Marcali Múzeum néprajzi gyűjteményének szinte teljes anyaga (kivételt csak a vegyes alapanyagú, illetve fém tárgyak képeznek) kezelésben részesült, így a kezeletlen raktár felszámolásra került.

A kezelésben részesített tárgyak újbóli elhelyezése:

A fertőtlenített, konzervált néprajzi gyűjtemény tárgyai olyan raktárakba kerültek, ahol minden tárgy állományvédelmi kezelésben részesült, így az esetleges fertőzés esélye minimálisra csökkenthető. A külső raktárakból bekerült minden fa néprajzi tárgy a belső raktárainkba, amelyek klímája, helyiségei a legjobban megfelelnek ezeknek a műtárgyaknak a tárolására, megőrzésére. Minden helyiségben páratartalom mérésére szolgáló eszközök, valamint mobil páramentesítő készülék szolgálják a biztonságos állományvédelmet.

Új múzeumi tárgyak bevitele esetén a faanyagvédelmi szakmérnök javaslatának megfelelően fogunk eljárni: a kis és közepes méretű tárgyakat fagyasztással fertőtlenítjük. A mentesítést követő években fokozott figyelemmel, monitoring módszerrel követjük a tárgyak állapotának esetleges változásait. Újabb furatliszt halmok, kirepülési nyílások észlelése után azonnali szakértői vélemény, s kivitelezői konzultáció szükséges.  Esetlegesen a műtárgy végleges leselejtezése, vagy további helyi fertőtlenítés válhat szükségessé.

Köszönjük, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásával megvalósíthattuk állományvédelmi programunkat!