A térképtörténet gyöngyszeme a Marcali Múzeumban

 

Írta: Samué Bogyó Hajnalka

Fotó: Ilácsa József

 

Február 16-án, a Múzeumi Tudományos Esték XIV. rendezvényének keretében, Segyevy Dániel geográfus ismeretterjesztő előadását hallgathatták meg a Marcali Múzeum vendégei.

A jelenleg Lipcsében doktori tanulmányokat folytató fiatal tudós városunk gimnáziumában érettségizett, így örömmel vállalta, hogy kutatási területéről és eredményeiről beszámoljon. A Térképművek Trianon árnyékában. Magyarország néprajzi térképe 1918. című előadásában bemutatta a Bátky-Kogutowicz-féle térképet, azt a „földabroszt”, amely a valaha készült legnagyobb méretben és legrészletesebben ábrázolja Magyarország 1910-es statisztikai adatai alapján, annak etnikai helyzetét, az anyanyelvhasználatot. A Teleki Pál-féle „vörös-térkép” alapjául szolgáló kartográfiai munkákat Segyevy Dániel – levéltári kutatások nyomán, több más korabeli anyaggal együtt – tárta fel. Felfedezéseiből született meg, a Trianon kutatások szempontjából is fontos, az előadással azonos című könyve, amely a KSH Könyvtár gondozásában jelent meg.

Az est különlegessége volt az is, hogy az érdekfeszítő vetítettképes előadás mellett, a kutató az eredeti monumentális térképet is bemutatta az érdeklődők számára, s könyvét is dedikálta.