A Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozata a Marcali Múzeumban

Írta: Samuné Bogyó Hajnalka – Vidák Tünde

A Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának képviselőit és tagjait látta vendégül a Marcali Múzeum 2017. október 5-én. A szakmai konferencia szervezőiként a Tudományos intézmény vagy szolgáltató közösségi tér? „Kis”múzeumok sokféle szerepben címet jelöltük meg a nap témájául.

Több mint egy évtizede a tagozat őszi találkozójának keretében kerül átadásra a Poroszlai Ildikó-díj is, amit évente ítélnek oda egy-egy olyan múzeumnak, amely muzeológiai munkáját hosszabb ideje magas színvonalon végzi. 2016-ban a felterjesztett 6 intézmény közül a bíráló bizottság a Marcali Múzeumnak adta ezt a rangos szakmai kitüntetést, ezzel elnyerve a következő évi konferencia szervezésének jogát is.

A nagy érdeklődéssel kísért idei múzeumi rendezvényünkön házigazdaként elsőként Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója és Dr. Sütő László, Marcali város polgármestere köszöntötte a megjelent múzeumi szakembereket, majd Dr. Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez.

A köszöntők után az idei év díjazottjaként, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum képviseletében Dr. Pusztai Gabriella, mint a többfunkciós kulturális intézmény igazgatója, Wenner-Várkonyi Attila polgármester és Hegedűs Krisztián múzeumigazgató vette át a Poroszlai Ildikó-emlékplakettet. A rangos kitüntetést Hortiné Dr. Bathó Edit, a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának elnöke, Dr. Vicze Magdolna, a százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park igazgatója, a Kismúzeumi Tagozat elnökségi tagja, Dr. Deme Péter elnök és Poroszlai Ildikó családjának képviseletében Dr. Pálóczi Horváth András professzor úr adta át.

A díjátadót követően szakmai előadások következtek. Vitaindítóként Vidák Tünde múzeumigazgatót hallhattuk, majd Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, Dr. Vicze Magdolna igazgató és Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója következett. A muzeológusok után múzeumpedagógiai szempontból kapcsolódott a témához Samuné Bogyó Hajnalka, a Marcali Múzeum múzeumpedagógusa. A szünet után Takács Zoltán, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum és Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatói zárták a prezentációk sorát. Az előadók közül hárman – Kállai Irén, Takács Zoltán és Vidák Tünde – a szentendrei skanzen által működtetett országos múzeumi koordinátor-hálózat tagjaiként szót ejtettek a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ projektjeinek szerepéről és jelentőségéről.

Az előadásokban felvetődött kérdésekre Dr. Deme Péter moderálásával több felszólalás érkezett, amely nyomán tartalmas és igen hasznos szakmai beszélgetés alakult ki.

Az ebéd utáni programban Vidák Tünde igazgató vezetésével vendégeink végigjárták a múzeum kiállítótereit és a muzeológiai munka belső színhelyeit is.

A késő délutánig tartó rendezvény intézményünk számára rendkívül sikeres volt, szakmai elismeréseket és felkéréseket hozott. Büszkék vagyunk arra, hogy városunkban láthattuk vendégül ezt az országos eseményt.

Köszönjük Marcali Város Önkormányzata és a Civil Kapcsolatok, Kulturális, Idegenforgalmi, Sport és Ifjúsági Bizottság támogatását, valamint a Marcali Városi Kulturális Központ együttműködését, mellyel rendezvényünk sikeres lebonyolításához hozzájárultak!

Fotók: Ilácsa József, Sabján Veronika