Január 21-én, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi program során került bemutatásra a Marcali Múzeum legújabb kiadványa. A Lángi Béla: Mindent a vevőért. Emlékezés egy marcali szatócsra című könyvet, amely a Marcali Múzeum Életutak, családtörténetek Marcaliban és környékén sorozatának második kötete, Vidák Tünde múzeumigazgató, felelős kiadó és szerkesztő, valamint Huszár Mihály történész-muzeológus, társszerkesztő ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

      A szerző, Lángi Béla személyes emlékeivel, élményeivel átszőtt vetített képes előadása visszarepítette a hallgatóságot Marcali közelmúltjába, a vásárok, a nyüzsgő piacnapok, a kiskereskedők világába. Sokaknak jelentett nosztalgikus pillanatokat.

      A Lángi család történetét megörökítő kiadvány alapos kutatómunka után, gazdag információtartalmával, érdekes és változatos képanyagával élvezetes olvasmányt nyújthat a város története iránt érdeklődők számára.

       2016 szeptemberének végén, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik helyi eseményeként Horváth László: Az elveszett templomtorony 2. Történetek, mondafélék Marcali mellékéről című könyvét mutattuk be a Kulturális Korzó konferenciatermében. A szerző, Horváth László városunk elismert pedagógusa, aki két évtizede foglalkozik helyi és járásbeli hagyományokon alapuló, oktatási célokra is kiválóan hasznosítható szövegek írásával.

       A kézirat gondozását, nyomdai előkészítését és kiadását a Marcali Múzeum vállalta fel, hiszen a könyvben található ötvenöt történet a Marcali környéki jellegzetes szókincsre építve, a járás településeihez, egykor itt élt személyiségeihez, országos ismertségű egyéniségeihez kapcsolódik.

       Ajánljuk felnőtt olvasók és gyermekek számára egyaránt!

 

             Az előző év nyarán, a balatonmáriafürdői önkormányzat megbízásából reprezentatív, négynyelvű képeskönyvet jelentettünk meg.  Az Üdvözlet Balatonmáriafürdőről. Képeslap-válogatás egy délnyugat-balatoni település múltjáról című kiadvány Huszár Mihály-Samuné Bogyó Hajnalka-Sándor Csaba-Vidák Tünde szerzők munkája. A könyv a legrégebbi, 1903-ból származó képeslaptól indulva kronologikus rendben, a képeslapok segítségével tárja elénk a 120 éves nyaralóhely, Balatonmáriafürdő történetét, fejlődését.

      

A kiadványok megvásárolhatók a Marcali Múzeumban, valamint a Kulturális Korzó könyvesboltjában.      

 

 

  DSC0006 Szines FILEminimizer