Ma 2020. január 20., hétfő, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Magunkról

Múzeumtörténet
bortonkA marcali múzeum-ügy kezdetei az 1960-as évekre vezethetők vissza, amikor a gimnázium diákjai intenzív tárgygyűjtést folytattak a településen és környékén, a honismereti szakkör keretében. Az iskolai kiállítások érlelték meg a gondolatot, hogy a nagyközségnek „valódi” múzeuma legyen, ami 1972. novemberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, az egykori járási börtön épületében. A következő húsz évben, a Somogy megyei múzeumi szervezet tagjaként működött az intézmény. A Marcali Múzeum fenntartója 1992 óta Marcali Város Önkormányzata.

 

A 2013. január 1-től területi múzeumként működő intézmény alkalmazotti létszáma is jelentős fejlődésen ment keresztül: míg 2012-ben 4,5 státusszal rendelkezett a múzeum, addig 2014-től már 7 főállású dolgozója van, s ebből 6 fő szakalkalmazott: történész, néprajzkutató, múzeumpedagógus, gyűjtemény- és raktárkezelő, műtárgyvédelmi asszisztens, múzeumi fotós.

     A Marcali Múzeum gyűjtőterülete a Marcali Járásra terjed ki, összesen 39 településre. Néprajzi és történeti gyűjteményében közel 6000 tárgyat őriz, fotógyűjteménye pedig meghaladja a 10000 felvételt. Adattárban őrzött dokumentumainak száma meghaladja a 3000 darabot.


Állandó kiállításaink:

A múzeumhoz jelenleg négy állandó kiállítás kötődik: az intézmény falai között látható a Mesterek és műhelyek című néprajzi kiállítás, amely régi kismesterségek világába nyújt bepillantást. A múzeum külső kiállítóhelyeként látogatható Az én iskolám egykor és ma című iskolatörténeti kiállítás a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, valamint a Historia Ecclesiae Marcaliensis címet viselő egyháztörténeti kiállítás a plébániatemplomban. Kistérségi együttműködés keretében jött létre a balatonmáriai strandépületben Balaton - Mária - Fürdő ▫ 1896-1945 címmel a település alapítását és a fürdőkultúra kialakulását bemutató állandó kiállítás.

2010 óta látogatható a Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán található Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola Véssey kastélyépületében a "Minden trófea önálló emlékmű" - Széchenyi Zsigmond emlékezete című kiállítás. A Bernáth Aurél Galéria múzumunk állandó képzőművészeti kiállítása, amely a neves festőművész szülőházának helyén látogatható. 

Képek a megújult Marcali Múzeumról:

  • muzeum1
  • muzeum3
  • muzeum4
  • muzeum5


Munkatársaink:
Vidák Tünde - múzeumigazgató, néprajzkutató, andragógus, Somogy Megyei Múzeumi Koordinátor

Samuné Bogyó Hajnalka - múzeumpedagógus, igazgatóhelyettes
Huszár Mihály - történész-muzeológus

Babina Csabáné - gyűjtemény- és raktárkezelő

Nagy Csaba - műtárgyvédelmi asszisztens
Omrai Béláné - múzeumi adminisztrátor és közönségszolgálati munkatárs

Ilácsa József - múzeumi asszisztens, fotós, adatrögzítő

A Kulturális Korzóban található Marcali Múzeum kiállításainak nyitvatartása:


hétfőtől péntekig:  10:00 - 18:00 óra között.                   

szombaton:          14:00 - 18:00 óra között.

 

A Bernáth Aurél Galéria (Marcali, Kossuth u. 25. ) nyitvatartása:

 

hétfő:         13:00 - 16:00 óra között

szerda:      13:00 - 16:00 óra között

péntek:      09:00 - 12:00 óra között

 

A kiállítások megtekintése ingyenes.

Csoportoknak előzetes bejelentkezés esetén tárlatvezetést biztosítunk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Aktuális időszaki kiállítások

A hónap műtárgya

Marcali Múzeumi Katedra