Ma 2018. augusztus 21., kedd, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.

Nyári tábor

Múzeumi Kalandtábor 

Július közepén 17 alsó tagozatos lurkó választotta szünidei elfoglaltságul azt, hogy részt vesz a Marcali Múzeum nyári napközis táborában.

Hétfőtől péntekig minden nap más és más történelmi korszak adta a nap témáját.

    Elsőként a római birodalom korszakát idéztük fel Romulus és Remus regéjével, a római légió hódításait felvillantva, a pannóniai római kultúra örökségét felelevenítve. A fantázia meglódultával a nap folyamán légiós katonai tartozékok készültek: pajzsok, mellvértek, fegyverek, amelyek aztán – szerencsére vér nélkül – ki is próbáltattak a közelharcban és a dárdahajító versenyben. A kevésbé harcias érzületűek pedig inkább a mozaikkészítést, a római viseletmásolatok felpróbálását, és sógyurmából római érmék, szobrocskák, figurák készítését választhatták. 

                                                                   

 Kedden a reneszánsz korába „utaztunk”, amelyben Mátyás királyról szóló népmesékkel indítottuk a napot, majd ellátogattunk a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárba, ahol Horváth Gabriella gyermek-könyvtáros várta csapatunkat. A titkos raktárakból középkori könyvek, a vizsolyi Biblia és egy csodaszép kódex másolatai is előkerültek, valamint sok-sok gyönyörű művészeti album. Beszélgettünk Leonardo Da Vinci alkotásairól, s a humanizmus megtermékenyítő hatásáról is. Végezetül érdeklődésüknek megfelelő könyveket is böngészhettek, s kölcsönözhettek a csoport tagjai. Köszönjük a kellemes délelőtti foglalkozást! Délután a gyerekekkel papírrepülőket készítettünk többféle variációban, s a kavicsfestést is kipróbálhatták az ügyeskedők. Csoportos munkaként lehetőség nyílott hullámkartonból várakat készíteni.

       

Szerdán a reformkor találmányait, a romantika stílusjegyeit villantottuk fel. Ehhez a délelőtt folyamán szalvéta technikával készült képeket alkottunk, s a harci eszközök továbbfejlesztése is megtörtént. Délutáni programként a Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület látott minket vendégül. Az egyesület tagjai, Bogyó Gábor és Kulcsár Ernő, valamint ifjú sportolóik bemutatták számunkra az íjász-sportot, majd bemelegítés és gyakorlás után a vadászat következett. A program osztatlan sikert aratott a csemeték körében. Köszönjük az élménydús délutánt!

                                     

Csütörtökön a hagyományos népi életmód témakörét vettük górcső alá. Bebarangoltuk a „Marokba szőtt mesék” című időszaki kiállítást, bekukkantottunk a néprajzi gyűjteményt őrző raktárakba, majd népi gyermekjáték készítése és a délutáni esküvői ceremóniára való felkészülés töltötte ki a délelőttöt. Ezen jeles eseményben egy tréfás házasságkötést játszottunk el. A délután hátralévő részében – még a repülés témájához kapcsolódva – drótból ejtőernyős figurákat készítettünk, rajzoltunk és szőttünk is.

 

  

 Pénteken – közkívánatra - fagyizást és játszótéri szaladgálást iktattunk be, majd ebéd után a várva várt meglepetés kirándulás következett. Autóbuszunkkal a Buzsáki Tájházhoz utaztunk, ahol a parasztházat, a tisztaszobát, a füstös konyhát néztük meg, s munkára is fogtak mindannyiunkat a vendéglátóink. Elsőként önkéntes tűzmestereink begyújtottak a kemencébe, s a továbbiakban is gondoskodtak a forró sütőtérről, majd a kis vájlingokban Riba Istvánné vezénylete alatt paprikás pogácsát gyúrtak az apró kezek. A kemencében sült fejedelmi étket kevés híján el is pusztítottuk, csak egy kicsike kóstolót juttattunk haza a kíváncsi szülőknek belőle. A konyhaművészet mellett Fehér József segítségével a népi fafaragást, Ember Sándorné irányításával pedig a népi hímzést is kipróbálhatták a vállalkozó kedvűek. A tájház teljes területét bejártuk, birtokba vettük, felfedeztük.

      

A hazaérkezést követően a tábor zárása a rajzverseny eredményhirdetésével, az emléklapok kiosztásával megtörtént.

 A Múzeumi Kalandtábor kezdeményezés a megmérettetés és kipróbálás nyomán pozitív visszajelzéseket kapott, így a jövőben továbbfejlesztésre érdemesnek nyilvánítottuk.

A gyermekek "jóllétéről" teljes odaadással gondoskodtak társaim is, akik nélkül ez a hét nem sikerült volna ilyen jól. Köszönöm Babainé Mikó Beáta tanítónak, Fehér Jennifer egyetemi hallgatónak és Omrai Béláné munkatársamnak, hogy végigkalandozták ezt a hetet velem és a gyerekekkel!

         

 Együttműködő partnereink voltak:

Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár

Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület

Buzsáki Tájház

Kék Hold Szálloda és Étterem

Marcali Városi Kulturális Központ

Sabján Veronika iparművész

Torma István 

 

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

 

 

Aktuális időszaki kiállítások

A hónap műtárgya

Marcali Múzeumi Katedra