Ma 2020. február 23., vasárnap, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

Betlehemek a világ minden tájáról

Agyagbetlehem Chileből

A Marcali Múzeum a künzelsaui Würth Gyűjteménnyel együttműködve különleges, hazánkban eddig még soha nem látott időszaki kiállítással készült 2019 adventjére. 2018 őszén Stefan Neumann, testvérvárosunk polgármestere a Marcaliban tett látogatása során múzeumunkban felfigyelt a néprajzi gyűjteményünkben őrzött bábtáncoltató betlehemekre.

 

A téma iránti érdeklődése nyomán vetette fel a két város közötti kiállításcsere lehetőségét. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően jutottak el hozzánk a „Betlehemek a világ minden tájáról. Nemzetközi betlehem-művészeti tárlat a Marcali Múzeumban" című kiállítás műtárgyai. A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó, világszerte ismert betlehemkészítési hagyományt közel 70 egyedi alkotás szemlélteti.

 

peru-betlehem

 

A Würth Gyűjteménybe 2002-ben került kollekciót Edwin és Wilma Buchholz magángyűjtőktől vásárolták meg, akik fiuk emlékére Ulfert Buchholz Gyűjteménynek nevezték azt el. A házaspár gyűjtőszenvedélyének indítéka az volt, hogy e téma világszerte létező sokféleségét a tárgyakkal reprezentálják. A földünk 130 országából származó 700 betlehem állandó kiállításban nem látható, de az abból készült válogatások már Európa számos országában a közönség elé kerültek. Ebben az összetételben Magyarországon először a Marcali Múzeumban tekinthető meg.

 

lengyel

 

 

Aktuális időszaki kiállítások

A hónap műtárgya

Marcali Múzeumi Katedra