Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Hősök, csaták, relikviák

Huszárok a szabadságharcban plakát web

"Reflektorfényben" Dr. Puskás László tojásgyűjteménye

 

2017. április elején a Marcali Múzeum – a közelgő húsvéti ünnephez kapcsolódva – mini-tárlat keretében a néprajzi gyűjteményében őrzött különleges tojásokat állított ki a Kulturális Korzó aulájában lévő vitrinben.

Szándékunk, hogy a raktárakban gondosan elhelyezett és óvott kincseinkből rendszeresen megtekinthetővé váljanak azok a tárgyak, dokumentumok, amelyek kiállításban nem láthatóak.

A továbbiakban, ebben a vitrinben, mindig más és más gyűjteményi egységünkből származó műtárgyakat, új szerzeményeket tárunk látogatóink elé.

 

A mini-kiállítás Babina Csabáné gyűjtemény- és raktárkezelő kollégánk munkáját dicséri.

 

fotó: Ilácsa József 

 

         

 

40 éve város Marcali!

"Betlehemnek szép határán..."

Bemutatkozik a Marcali Települési Értéktár

Marokba szőtt mesék

 

"Marokba szőtt mesék" című időszaki kiállításunk látogatási idejét meghosszabbítottuk 2016. novemberéig.

 

marokba 2.

Sárkányos cégér a Balatoni Múzeumban

Sárkányos cégér alatt- A Balatoni Múzeum és a Marcali Múzeum új időszaki kiállítása

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

 

Szeptember 26-án a keszthelyi Balatoni Múzeumban – immár az ötödik helyszínen – látható Marcali szimbolikus ipartörténeti emléke, a Petőfi utcai sárkányos cégér.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Nádler József, az Ipartestületek Zala Megyei Szövetségének elnöke méltatta a kiemelkedő marcali iparos, Hikman Béla munkásságát.

Kellemes kamaramuzsika után Fábián Anikó művészettörténész személyes hangvételű beszédében Szabó Béla életművét ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Őt Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-muzeológusa követte a Hikman-Szabó családról szóló tartalmas összefoglalójával.

A tárlatban Hikman Béla műlakatosmester kovácsoltvas tárgyai mellett testvérének, Hikman Géza Viktornak könyvkötészeti munkáit és az unoka, Szabó Béla festőművész műalkotásait is megcsodálhatják a látogatók. Különlegességként helyet kapott a Buzsáki lakodalmasok című pannó is, amelynek eredeti változata a buzsáki kultúrház külső falát díszítette. A sgraffitto az épület átalakítása során megsemmisült, a művész a kompozíciót pannóként újrafestette, így a nagyközönség elé kerülhetett e monumentális mű is.

Ez alkalomra ismét kiadásra került a Marcali Múzeum kiadványa: Huszár Mihály – A sárkányos cégér. Életrajzok a Hikman-Szabó család történetéből című könyve, amely Keszthelyen és a Marcali Múzeumban is megvásárolható.

Az időszaki kiállítás november 14-ig látható a Balatoni Múzeum termeiben.

 

Aktuális időszaki kiállítások

A hónap műtárgya

Marcali Múzeumi Katedra